Samozapošljavanje – dobra ideja ili ne?

Samozapošljavanje – dobra ideja ili ne?

U vremenu u kojem se nalazimo, to je jedno od češćih pitanja –  da li je bila dobra ideja ili ne krenuti u samostalni posao?

Većina samozaposlenih krenuli su u svoju borbu za egzistenciju i onda nakon par mjeseci stop! Sve je stalo, posao, promet, svijet…sve! To definitivno nije bilo nešto što je itko mogao ni u najluđim razmišljanjima zamisliti da će nam se dogoditi. Život kakav poznamo preko noći je nestao i ostali smo suočeni sa snalaženjem kako tko zna –  a realno nitko ništa u ovoj borbi s nevidljivim virusom, ne zna. 

Uzimajući sve to u obzir, strah od neuspjeha je legitiman, ali ne smije trajati i ne smije sputavati. Većina onih koji su krenuli u samostalni posao dobio  je poticaje za start, što je omogućilo da se ne brinu o financiranju i podmirenju doprinosa, poreza, najma, kupovine strojeva i slično.

Pomoć od države

Iako je u početku bilo najave da neće biti sluha i pomoći od strane države, netko je ipak čuo i minimalci su sjeli na račune, pa se lakše diše dok se razmatraju opcija za dalje. Gledano iz šireg kuta, za neke korisnike nije trebala doći korona da bi posao krenuo nizbrdo. Neki bi i bez nje propali. Ali to svakako nije razlog da oni koji su se borili i imali dobre ideje stave ključ u bravu, pa i onu virtualnu.

Poduzetnik nikad ne odustaje

Bitan detalj je ustati i ne odustati, jer, kao što svi znamo, iza svake oluje dolazi sunce i svako sunce je prilika za novi početak. Na nama je da izaberemo. 

Da bi krenuli u samozapošljavanje svaki potencijalni poduzetnik bi trebao imati mogućnost ispuniti neke kriterije. Za početak to se odnosi na spremnost na borbu 0/24, odgovornost i odlučnost. Kad si sam svoj šef tu nema radnog vremena, odluke treba promisliti, ali isto tako nema vremena za odugovlačenje. I treba biti spreman na preuzimanje odgovornosti i za dobre i za loše odluke.

Međutim, bitno je za napomenut da za dobivanje poticaja preko HZZ treba puno više od dobre volje i prikladnih karakteristika.

Silvija Tičić, vlasnica Matchfectora u izjavi za Dnevnik Nova TV

Dobar početak znači dobar poslovni plan

Kako sam i sama poduzetnik koja je uz pomoć dobro promišljenog i suvislog poslovnog plana dobila poticaje za samozapošljavanje i priliku za krenut u nove vode, rado sam prihvatila i mogućnost pomoći drugima u pisanju istih.

Tako da zajedno sa svojim klijentima, novopečenim poduzetnicima (konzultanti, vodoinstalateri, građevinari, vlasnici trgovačkih društava, kozmetičari, automehaničari i dr.) danas krećem u nove pobjede. Sigurna sam da će nam sve ovo biti škola i da će se u budućnosti koja nije tako daleko, uspjesi samo nizati.

Sviđa vam se članak? Podijelite ga s drugima!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Ostavite komentar